איך לייבא מותג לישראל

מאמרים

בחודשים האחרונים אנו רואים התעוררות בשוק הזכיינות, כשרשתות מזכות מרחבי העולם מחפשות לחדור לשוק הישראלי, המושך הרבה תשומת לב עסקית במונחים גלובליים.

ראינו את רשת Seven Eleven שנכנסה לפני כחודשיים, את רשת Carfour הצרפתית שהשיקה ברעש גדול 50 סניפים ביום אחד, לאחרונה שמענו על רשתות בינלאומיות נוספות בדרכן לישראל – ענקית המזון ההולנדית SPAR, וענקית הסיטונאות האמריקאית Costco.

 

זכיין מאסטר

כשרשת בינלאומית מגיעה למדינה חדשה היא לרוב תבחר להשתמש בזכיין מאסטר מקומי. 

זכיין מאסטר רוכש את הזיכיון מהרשת הבינלאומית ובמסגרת ההסכם עם הרשת, הוא נדרש לפתוח סניפים בעצמו ו/או למכור זיכיונות משנה לפתיחת סניפים נוספים בטריטוריה שנקבעה.

זכיין המאסטר משלם לרשת הבינלאומית תמלוגים וזכייני המשנה משלמים לזכיין המאסטר (שהופך להיות מזכה בעצמו) תמלוגים. 

כך, למעשה זכיין המאסטר משמש גם כזכיין וגם כמזכה.

 

ההסכם המשפטי

מבחינה משפטית ההתקשרות בין הרשת הבינלאומית וזכיין המאסטר דומה להתקשרות בין רשת מזכה וזכיין, אלא שבמקרה הזה קיימת מורכבות רבה יותר.

לפיכך, אנו ממליצים להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום הזכיינות לפני ביצוע העסקה.

 

להלן כמה דגשים ביחס להסכם בין הרשת הבינלאומית לבין זכיין המאסטר.

  1. ראשית, ההסכם מגדיר את הצדדים: הרשת הבינלאומית מחד וזכיין המאסטר מצד שני.  
  2. בהמשך יוגדרו בהסכם סימני המסחר של הרשת, תקופת ההסכם, המועד הקובע, הטריטוריה שבה יהיה זכיין המאסטר רשאי לפעול [שלעיתים יכולה לחרוג מגבולות ארץ זו או אחרת] וכיו"ב. 
  3. לאחר מכן יופיעו הצהרות הצדדים על רצונם להתקשר בהסכם, על פי תנאי הרשת וכפי שההסכם מפרט
  4. בהמשך יפורטו סעיפי מהות העסקה, שלפיהם מעניקה הרשת לזכיין המאסטר את הזכות, בתנאים וההגבלות המפורטים: להקים ולהפעיל זיכיון, להשתמש רק בסימני המסחר ובקניין הרוחני, כפי שהם ו/או עשויים להשתנות מעת לעת, להפעיל את העסק בזכיינות רק בטריטוריה המאושרת ועוד.
  5. אגב קניין רוחני וסימני מסחר – זכיין המאסטר מתחייב באופן מוחלט, כי הרשת היא הבעלים הבלעדי בקניין הרוחני, וכי זכיין המאסטר מקבל אך ורק את הרישיון להשתמש בו לתקופה מוגבלת (שזה סעיף בפני עצמו) ובהתאם להוראות ההסכם.
  6. אחד הסעיפים החשובים הוא התחייבויות הרשת הבינלאומית כלפי זכיין המאסטר, כגון: מפרטים עבור מערך העסק הבסיסי וציוד הנדרש להפעלת העסק; הכשרה ראשונית לזכיין המאסטר (ולעתים גם הכשרה שוטפת); חבילות ציוד ופרסום; חומרים לפרסום המותאמים לשוק המקומי וכו'.

קיימות כמובן התחייבויות נוספות של זכיין המאסטר בנוגע לעלויות, לכמות סניפים, למתן הדרכות לזכייני משנה ועוד.

 

לסיכום:

זכיין מאסטר צפוי ליהנות מהזדמנות גדולה לשחק במגרש של מאסטרים, ולהשתמש בכל היתרונות שיש לרשת בינלאומית לתת לו, כך שהוא עשוי להתפתח מהר ובאופן איכותי יותר. 

אבל, חשוב להביא בחשבון את כל האתגרים וכמובן ללכת לעסקה כזו עם הייעוץ הנכון, לא רק בהיבט המשפטי, בליווי עו"ד מומחה לזכיינות, כפי שציינתי קודם, אלא גם בהיבטים האחרים הרלוונטיים לכל רשת ורשת.

התייעצו עם צוות עורכי הדין שלנו

OUR SERVICES

תחומי פעילות

מה לקוחות אומרים עלינו

מה
לקוחות
אומרים
עלינו

רוצים לשמוע את המומחים?

תוכנית שבועית המאריינת את מיטב המוחות בתחום הזכיינות עם השאלות המשפטיות והעסקאות החשובות בהתקשרות בין רשת לבין זכיינים באולפן אתכם

רוצים להשאר מעודכנים?

להצטרפות לרשימת התפוצה שלנו השאירו כתובת מייל: