מהם הסיכונים אליהם חשופים זכיינים בישראל

מאמרים

עסקי הזכיינות שצוברים תאוצה משמעותית בישראל בשנים האחרונות, הם למעשה מודל אמריקאי מצליח שהחל להתפתח מיד לאחר מלחמת העולם השנייה.

בשנות ה – 50, כשהכלכלה האמריקאית הייתה במגמת תנופה ורבים חיפשו אחר הזדמנויות עסקיות טובות, החלו להימכר הזיכיונות הראשונים, בין היתר, על ידי רשתות ענק כמו 'מקדונלד'ס', 'דאנקן דונאטס', 'קאנטקי פרייד צ'יקן' ועוד.

 לצד ההתרחבות האדירה של עסקי הזכיינות, אחוזי הכישלונות ופשיטות הרגל עלו.

לאור זאת, הוקם בארה"ב גוף פדרלי שמטרתו להסדיר ולפקח על עסקי הזכיינות, ה IFA – האגודה הבינלאומית לזכיינות [International Franchise Association].

 

מדוע נדרש גוף רגולטורי שכזה?

מערכת היחסים בין המזכה [הרשת] לבין הזכיין, אינה "שיוויונית". יש בה פערי כוחות. המזכה מגיע לעסקה כשבאמתחתו הרבה יותר "כוח" מהזכיין שנכנס לעסקה כזאת. "הכוח" מתבטא בידע, בניסיון עסקי רב יותר, במוניטין, במשאבים כלכליים ועוד.

המטרה של רגולציה היא לוודא שהמזכה אינו מנצל לרעה את כוחו, מול הזכיין, והיא חלה לאורך כל תהליך הקמת הרשת, מכירת הזיכיונות, הסכמי הזיכיון, ההתנהלות השוטפת של הרשת מול הזכיינים שלה וכמובן, בעת מחלוקות.

 בין היתר, הרגולציה קובעת כי אדם שמעוניין לפתח את העסק שלו לכדי רשת, להציע ולמכור זיכיונות – צריך להמציא רישיון לעשות כן, וחובה עליו להציג תשקיף אודות העסק שלו, שנקרא FDD [Franchise Disclosure Document].

ה- FDD כולל מידע כמו ניסיון עסקי, דו"חות כספיים, תחזיות פיננסיות, דמי הזיכיון שברצונו לגבות ותשלומים נוספים, מה ידרוש מהזכיין שלו לרכוש ותנאי הרכישה ועוד.

 

מה קורה בישראל?

בישראל לא קיימת חקיקה סדורה ספציפית לנושא הזכיינות.

אין גוף שמפקח ומסדיר את נושא מערכת היחסים העסקית בין מזכה לזכיינים שלו.

אמנם קיימים בישראל מספר גורמים שניסחו קוד אתי שמנסה להסדיר את הנושא, אך רשתות מזכות אינן מחוייבות לחתום עליו.

זכיינים בישראל, למעשה חשופים ואינם מוגנים מפני 'שרירות ליבו' הפוטנציאלית של המזכה.

אם מתגלעת מחלוקת בין הצדדים, אז החוקים היחידים ש'יעמדו לרשותו' של הזכיין מצויים בדינים כלליים של מסחר ועסקים, ואלו, לא תמיד מספקים מענה מלא למודל הזכיינות הייחודי, בתחום הספציפי שאליו משתייכים הצדדים.

 

לפיכך – אם אתם חושבים לרכוש עסק בזכיינות, אתם חייבים להכיר היטב את המודל בתחום הספציפי אליו אתם מבקשים להיכנס ובין היתר, להסתייע ביועצים עסקיים / כלכליים מתאימים וכן בעורך דין שבקיא בעסקי הזכיינות.

אל תצאו לדרך לבד!

דברו איתי

עו"ד אדיר זאבי

התייעצו עם צוות עורכי הדין שלנו

OUR SERVICES

תחומי פעילות

מה לקוחות אומרים עלינו

מה
לקוחות
אומרים
עלינו

רוצים לשמוע את המומחים?

תוכנית שבועית המאריינת את מיטב המוחות בתחום הזכיינות עם השאלות המשפטיות והעסקאות החשובות בהתקשרות בין רשת לבין זכיינים באולפן אתכם

רוצים להשאר מעודכנים?

להצטרפות לרשימת התפוצה שלנו השאירו כתובת מייל: