בעלי עסקים רבים שפגשתי הסתבכו בשל טעות קריטית אחת בתהליך הקמת העסק:
הם הניחו שאת תהליך רישוי העסק ניתן לבצע בקלות בשלבים מאוחרים יותר של ההקמה.
תכף אסביר מדוע.
אבל לפני כן, הנה כמה דברים חשובים שיש לדעת בנושא:
מהו רישוי עסק?
רישוי עסק זה הליך שנובע מתוקף חוק רישוי עסקים, צו רישוי עסקים ותקנות רישוי עסקים ומרכיבי רגולציה שונים, לפיהם בעל עסק חייב להסדיר את הפעילות של העסק בהיבטיה השונים: ההנדסיים, הפונקציונליים, הבטיחותיים, התברואתיים ועוד, על מנת שיוכל לקבל רישיון עסק.
לבעלי עסק יש אחריות כלפי הציבור שמגיע למקום העסק ומשתמש בשירותים שלו, כמו גם כלפי עובדיו. מטרת הרישיון היא להבטיח כי כל האמצעים הדרושים להפעלתו התקינה של העסק ננקטו בהיבטים של איכות הסביבה, תברואה, נגישות, ביטחון ובטיחות הציבור ועוד.
מי נדרש לרישיון עסק?
לא כל העסקים טעוני רישוי עסק, ולא כל העסקים טעוני הרישוי מחויבים להציג את כל 184 פרטי הרישוי הקיימים, על פי הרגולציות.
כאן המקום לציין גם שקיים בלבול בין רישיון עסק לרישיון יצרן.
יש עסקים שאינם טעוני רישוי, אך מחויבים ברישיון יצרן, משום שהם מייצרים מזון שמשונע מן העסק החוצה. יחד עם רישיון היצרן, יהיו חובות אחרים שהם יידרשו להם.
לדוגמה: מאפיה שמייצרת מוצרים שלא מן החי עד חמישה (5) טון ביום, אינה זקוקה לרישיון עסק, אך נדרשת לרישיון יצרן ותידרש גם להסדרי כיבוי אש, הסדרי תברואה נאותים ועוד.
הטעות הקריטית
בעל עסק או יזם ניגש להקים עסק חדש. ברוב המקרים הוא אינו מודע למה מצופה ממנו בתחום רישוי עסקים ולעתים גם לא יודע אם הוא מחויב בכלל ברישיון עסק.
ניקח לדוגמה את אותו יזם שלא מבין בכלל בתחום, שנתקל בנכס שנראה לו מושלם ובמיקום מצוין עבור העסק שלו ומיד אץ ורץ לחתום על הסכם השכירות עם בעל הנכס (על כך כתבתי ועוד אכתוב בעתיד, גם כאן – רצוי להיוועץ בעו"ד שעוסקים בתחום ובעל ראיה עסקית מתאימה) וזה עוד בטרם בדק אם הנכס מתאים לשימוש המיועד מבחינת ההיבטים התפעוליים שיידרש להם: מערך אשפה, שפכים, זיהום אוויר, כיבוי אש ועוד.
לאחר שהחל את תהליך הרישוי, הבין היזם שהקמת העסק במקום אינה ברת ביצוע כלל.
לצערי, כבר ראיתי לא מעט מקרים מצערים כאלה.
אותו דבר בדיוק אמור לגבי כל הסכם מסחרי שנחתם ובצידו התכנית העסקית, מאחר שאלה חייבים להביא בחשבון גם את ההוצאות הנדרשות על מנת לעמוד בכל פרטי הרישוי העסקי הנדרשים, החל מרגולציה, דרך תשתיות, מערכות, שכירת שירותיהם של היועצים המלווים ועוד.
הפתרון
נושא רישוי עסקים מחויב לעמוד בראש סדר תהליך הקמת עסק. בד בבד עם ניסוח התכנית העסקית ולפני חתימה על הסכמי מסחר ושכירות.
החדשות הטובות הן שלבעלי העסקים עומדת הזכות לקבל מידע מפורט בכתב מכל הרגולטורים הרלוונטיים, שנקראת 'חוות דעת מקדמית' – כדי להבין לקראת מה הוא הולך.
ההמלצה החד משמעית היא לשכור את שירותיו של יועץ לרישוי עסקים. הייעוץ והליווי חוסכים בסופו של דבר הרבה מאוד כסף ומפחי נפש נוספים.
עו"ד אדיר זאבי.